Semalam tiba2 teringin lak nak wat nasi tomato dan kombinasi kari daging kambing. Hehe..wat ape yang ade. Pastu ke dapur toskan beras, sementara menunggu Asar. Selesai solat baru teringat xde tomato paste..alahai malas tul nak klua sbb hujan. Tak pe ade tomato boleh blend aje..tp tak tahu rasanye cmna. Memandangkan semangat yang tinggi gak, just try make it nice..janji bole makan. Keputusannye..yea menjadi.
Ini lak gulai daging kambing. Alhamdulillah menjadi..ini pun cubaan pertama gak. Resipi ni sye ambil dari buku Selera Dapur Anis oleh Hjh. Aliyah Sijari. Cumanye sye ade olah skit ikut citarasa sye dan yg terakhir ayam goreng. Puas hati gak dgn kombinasi ini..tp klo di buat ayam masak merah gak pasti lagi sdap. Memandangkan berdua je nk makan xjadilah, itu yg jd ayam goreng aje. Percubaan pertama berjaya, jom share resipi ye.
Resipi:
Nasi Tomato
Bahan:
2 cwn beras basmathi (basuh dan toskan)
2 1/2 cwn air (gunakan cwn yg sama dgn sukatan beras)
1/2 cwn tomato paste
1 btg serai
2 biji bawang merah (di mayang)
1 biji bawang besar (dikisar)
1 inch halia (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
2 sudu mentega
4 sudu minyak masak
1 btg kayu manis yg sederhana
2sudu susu cair
garam dan gula secukup rasa.
daun pandan
Cara:
Panaskan minyak masak, masukkan mentega dan tumis bawang merah yang dimayang, serai dan kulit kayu manis.
Masukkan paste tomato biarkan mendidih kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau.
Masukkan beras yang ditoskan dan gaul rata seketika. Tauangkan air dan pintalkan daun pandan masukkan didalamnya.
Tanak nasi, sebaik masak tuangkan susu cair dan gaulkn nasi biarkan ia panas seketika.
Gulai Daging Kambing
Bahan:
500g daging kambing bertulang (potong kiub/kepingan)
4 sb minyak masak
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
1 inci halia (dimayang)
1 btg serai (dititik)
1 mangkuk santan cair
1 mangkuk santan pekat
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
1 biji kentang (potong 4)
Bahan serbuk:
3 sb serbuk cili
3 sb serbuk ketumbar
1 sb serbuk jintan manis
1 sb serbuk jintan putih
- sye guna serbuk kari daging je sebungkus dicampur dengan serbuk kurma 2sb.
Cara:
Basuh daging dan toskan
Tumis bawang merah,bawang putih, halia dan serai.
Bancuhkan bahan serbuk dgn sedikit air dan masukkan dalam bahan tumis hingga pecah minyak
Masukkan daging, kentang,gula dan santan cair reneh hingga kering dan empuk.
Masukkan garam, air asam jawa dan santan pekat. Didihkan dan sedia dihidang.
* sye ade olah sedikit tertibnya dan tambah kentang. Resipi masih ikut yg asal. Ape pun selamat mencuba. (",)
|
mcm kedai arrr.... :)
ReplyDeleteAdela rasa..bole mncuba..
ReplyDeletepngin nyoba..
ReplyDelete