Pages

Wednesday, July 18, 2012

Nasi Tomato & Gulai Daging Kambing


 
         Semalam tiba2 teringin lak nak wat nasi tomato dan kombinasi kari daging kambing. Hehe..wat ape yang ade. Pastu ke dapur toskan beras, sementara menunggu Asar. Selesai solat baru teringat xde tomato paste..alahai malas tul nak klua sbb hujan. Tak pe ade tomato boleh blend aje..tp tak tahu rasanye cmna. Memandangkan semangat yang tinggi gak, just try make it nice..janji bole makan. Keputusannye..yea menjadi.
        

 

 
         Ini lak gulai daging kambing. Alhamdulillah menjadi..ini pun cubaan pertama gak. Resipi ni sye ambil dari buku Selera Dapur Anis oleh Hjh. Aliyah Sijari. Cumanye sye ade olah skit ikut citarasa sye dan yg terakhir ayam goreng. Puas hati gak dgn kombinasi ini..tp klo di buat ayam masak merah gak pasti lagi sdap. Memandangkan berdua je nk makan xjadilah, itu yg jd ayam goreng aje. Percubaan pertama berjaya, jom share resipi ye.

 

 
Resipi:

 
Nasi Tomato

 
Bahan:
2 cwn          beras basmathi (basuh dan toskan)
2 1/2 cwn     air (gunakan cwn yg sama dgn sukatan beras)
1/2 cwn       tomato paste
1 btg            serai
2 biji            bawang merah (di mayang)
1 biji            bawang besar (dikisar)
1 inch           halia (dikisar)
2 ulas           bawang putih (dikisar)
2 sudu          mentega
4 sudu          minyak masak
1 btg            kayu manis yg sederhana
2sudu          susu cair
garam dan gula secukup rasa.
daun pandan

 

 
Cara:
  • Panaskan minyak masak, masukkan mentega dan tumis bawang merah yang dimayang, serai dan kulit kayu manis.
  • Masukkan paste tomato biarkan mendidih kemudian masukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau.
  • Masukkan beras yang ditoskan dan gaul rata seketika. Tauangkan air dan pintalkan daun pandan masukkan didalamnya.
  • Tanak nasi, sebaik masak tuangkan susu cair dan gaulkn nasi biarkan ia panas seketika.

 

 
Gulai Daging Kambing

 
Bahan:
500g             daging kambing bertulang (potong kiub/kepingan)
4 sb               minyak masak
5 ulas            bawang merah (dimayang)
3 ulas            bawang putih (dimayang)
1 inci            halia (dimayang)
1 btg             serai (dititik)
1 mangkuk   santan cair
1 mangkuk santan pekat
sedikit air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
1 biji           kentang (potong 4)

 
Bahan serbuk:
3 sb          serbuk cili
3 sb          serbuk ketumbar
1 sb          serbuk jintan manis
1 sb          serbuk jintan putih
- sye guna serbuk kari daging je sebungkus dicampur dengan serbuk kurma 2sb.

 
Cara:
  • Basuh daging dan toskan
  • Tumis bawang merah,bawang putih, halia dan serai.
  • Bancuhkan bahan serbuk dgn sedikit air dan masukkan dalam bahan tumis hingga pecah minyak
  • Masukkan daging, kentang,gula dan santan cair reneh hingga kering dan empuk.
  • Masukkan garam, air asam jawa dan santan pekat. Didihkan dan sedia dihidang.
 
* sye ade olah sedikit tertibnya dan tambah kentang. Resipi masih ikut yg asal. Ape pun selamat mencuba. (",)

 

 

 
 


3 comments: