Bila badan tak selesa, nak demam mula tak lalu nak mkan. Tentu terasa nak makan sesuatu yang panas, beraroma dan yang melegakan tekak. Ya..sup merupakan pembuka selera yang sangat berkesan selain mempunyai khasiatnya yg tersendiri. Tak kiralah sup ayam, daging, ikan, tulang, ekor, kambing, cendawan atau sayur setiapnya punya rasa yang tersendiri dan bergantung pada masakan masing rasanya pasti tersendiri.
Baiklah sye nak kongsi resipi sup daging simple air tangan ibu yang sye sgt suka.
Sup Daging resepi Ibu
Bahan:
1kg daging
2 sb rempah sup *
1 btg kulit kayu manis ( saiz sederhana)
1 labu bawang besar (saiz sederhana) - dimayang
2 ulas bawang putih - dimayang
1 inci halia - di hiris
1 biji ubi kentang ( di potong 4)
1/2 btg lobak merah (di ptong kiub besar)
1 sudu gula
sedikit lada hitam (di tumbuk)
garam secukup rasa
serbuk perasa secubit
4 cwn air dan tambah hingga daging empuk
daun sup dan daun bawang
sedikit minyak - untuk tumis
* rempah sup terdiri daripada jintan manis, jintan putih, biji ketumbar dan serbuk kayu manis. Pastikan semua rempah ini diblander kering, campurkan semua pada sukatan 1 sudu kecil tiap rempah. Jika dulu saya perlu menumbuk rempah tersebut. Terpulang pada semua mana yang mudah.
Cara:
- Rebuskan daging hingga mendidih, perlahankan api dan buangkan buih yang terhasil bila mendidih.
- Masukkan rempah yang ditumbuk dalam renehan daging tadi biarkan api sederhana perlahan. Reneh sehingga daging empuk.
- Masukkan gula dan biar mesra. Masukkan ubi dan biar hampir empuk, masukkan lobak, garam, serbuk perasa dan lada hitam.
- Di kuali yang lain, tumiskan bawang besar, halia dan bawang putih hingga keperangan dan curahkan ke dalam renehan sup.
- Akhir taburkan daun sup dan daun bawang.
Waalah..siap sudah sup ku.. jemput mencuba yea...EnjoY ur meal..
* ermmm terbayang wangi semerbak..huhu lapar bihun sup la..*
mkn dgn bihun sup pon sodap
ReplyDelete