Pages

Wednesday, February 29, 2012

Praline Strawberry Chocolate.

      Sabtu lalu Sarah pakat dgn suami tuk wat choclate. Macam-macam fikir dalam kepala nie..nak wat chocolate ape. Ingat yang biasa2 je simple skit, jd trus la ke bakery. Sampai kedai mula rambang mata nk beli mcm2. Itulah pentingnya perancangan. Tiba-tiba nk wat chocalate yg de filling..hmm cm menarik. So dapatkan whisked cream. Suami suggest cari mould yg menarik skit, sy on je..dah dapat semua barang yang diperlukan di kauter bayar..adik di kauter tu tanya..ade kelas demo wat chocolate oleh Chef Khairi minggu depan..akak berminat tak?...mcm menarik..dn suami galakkan ambil je. Hehe dah daftar pun, moga dapat ilmu dn kengkawan nnt.
      Malam semalam sy upload gamba Praline Strawberry Chocolate dlm fb.
Ade teman yg berminat dn minta tuk sharekan resepi. Alhamdulillah sedikit sebanyak sy cuba tulis yg sedetail dlm nie ye. Sarah dah cuba tp mungkin teknik sy yg kurang skit waktu buat kelongsong coklat tu. Makanya sy minta sesiapa yg mencuba ikut arahan yg diberi ye..rsnye plak tidak terlalu manis ttp kepada yg xgemar manis boleh di cmpurkan coklat gelap dgn coklat susu agr rsnya masih lemak tp xterlalu manis..(",) dan kepada sesiapa yang ingin berkongsi..silekan moga ilmu ini manfaat tuk semua..insya Allah, so enjoy ur choc cooking k..


Resepi
Praline Strawberry Chocolate

Bhn:
A; Inti/Filling
 
100g                 Krim Putar
200g                 Coklat Putih Compaun
25g                   Butter 
1 sudu besar     Paste/ Jem Strawberry
1 sudu kecil      Pewarna Merah (agar warna inti x pucat)
 
 
B; Kelongsong Coklat
 
250g                Coklat Susu (milk choclate)
                        atau Coklat Gelap (dark chocolate)
*atau Campur kedua-dua mengikut kemanisan yg diingini.

 


Cara-cara:

Bhn A
  1. Didihkan krim putar dgn coklat putih dan kacau hingga larut. Masukkan paste/jem strawberry dan kacau hingga pekat. Kemudian cmpurkan mentega dan kacau sebati.
  2. Biarkan sejuk dan ketepikan.
*Sy guna keadah double boiled tp di atas api sederhana hingga fillling memekat.

Bhn B
  1. Cairkan coklat dengan kaedah double boiled (pastikan panaskan air dlm periuk dan tutp api setelah air mendidih). Letakkan mangkuk yg berisi coklat dan kacau sehingga coklat betul-betul cair.
  2. Coklat yg cair di biarkan pada suhu 33 darjah celcius. Kemudian dituangkan dlm acuan hingga penuh. Ketuk-ketuk acuan untuk keluarkan gelembung udara.
  3. Terbalikkan acuan untuk keluarkan semula coklat td bagi mendapatkan satu lapisan sederhana tebal untuk kelongsong coklat.
  4. Masukkan acuan dlm peti sejuk selama 5 minit biarkan keras.
  5. Keluarkan acuan td dn isikan dgn inti memenuhi 3/4 kelongsong coklat. Kemudian sejukkan kembali selama 10-15 minit dlm peti sejuk.
  6. Keluarkan kembali dan tuang coklat cair td menutupi inti dn ratakan. Selesai, keraskan di dalam peti sejuk selama 15 minit. Dah siap.


*Baca memang nmpk renyah skit tp bila dah buat insya Allah puas hati. Selamat mencuba yea. (",)


5 comments:

  1. wah...yummy...sis...i malas nak buat....tp nak rsa jgk...reserved for me ya...i'll be going to ur house next week!

    ReplyDelete
  2. terima kasih atas perkongsian resepi coklat. akak memang tengah mencuba nak buat coklat ni. thanks yer dik.

    ReplyDelete
  3. terima kasih atas perkongsian resepi coklat. akak memang tengah mencuba nak buat coklat ni. thanks yer dik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat mencuba...sye tidak pandai sgt..tp kalau menjadi alhamdulillah.. Happg cooking k.

      Delete