Malam semalam sy upload gamba Praline Strawberry Chocolate dlm fb.
Ade teman yg berminat dn minta tuk sharekan resepi. Alhamdulillah sedikit sebanyak sy cuba tulis yg sedetail dlm nie ye. Sarah dah cuba tp mungkin teknik sy yg kurang skit waktu buat kelongsong coklat tu. Makanya sy minta sesiapa yg mencuba ikut arahan yg diberi ye..rsnye plak tidak terlalu manis ttp kepada yg xgemar manis boleh di cmpurkan coklat gelap dgn coklat susu agr rsnya masih lemak tp xterlalu manis..(",) dan kepada sesiapa yang ingin berkongsi..silekan moga ilmu ini manfaat tuk semua..insya Allah, so enjoy ur choc cooking k..
Resepi
Praline Strawberry Chocolate
Bhn:
A; Inti/Filling
100g Krim Putar
200g Coklat Putih Compaun
25g Butter
1 sudu besar Paste/ Jem Strawberry
1 sudu kecil Pewarna Merah (agar warna inti x pucat)
B; Kelongsong Coklat
250g Coklat Susu (milk choclate)
atau Coklat Gelap (dark chocolate)
*atau Campur kedua-dua mengikut kemanisan yg diingini.
Cara-cara:
Bhn A
- Didihkan krim putar dgn coklat putih dan kacau hingga larut. Masukkan paste/jem strawberry dan kacau hingga pekat. Kemudian cmpurkan mentega dan kacau sebati.
- Biarkan sejuk dan ketepikan.
*Sy guna keadah double boiled tp di atas api sederhana hingga fillling memekat.
Bhn B
- Cairkan coklat dengan kaedah double boiled (pastikan panaskan air dlm periuk dan tutp api setelah air mendidih). Letakkan mangkuk yg berisi coklat dan kacau sehingga coklat betul-betul cair.
- Coklat yg cair di biarkan pada suhu 33 darjah celcius. Kemudian dituangkan dlm acuan hingga penuh. Ketuk-ketuk acuan untuk keluarkan gelembung udara.
- Terbalikkan acuan untuk keluarkan semula coklat td bagi mendapatkan satu lapisan sederhana tebal untuk kelongsong coklat.
- Masukkan acuan dlm peti sejuk selama 5 minit biarkan keras.
- Keluarkan acuan td dn isikan dgn inti memenuhi 3/4 kelongsong coklat. Kemudian sejukkan kembali selama 10-15 minit dlm peti sejuk.
- Keluarkan kembali dan tuang coklat cair td menutupi inti dn ratakan. Selesai, keraskan di dalam peti sejuk selama 15 minit. Dah siap.
*Baca memang nmpk renyah skit tp bila dah buat insya Allah puas hati. Selamat mencuba yea. (",)
wah...yummy...sis...i malas nak buat....tp nak rsa jgk...reserved for me ya...i'll be going to ur house next week!
ReplyDeletehehehe..anytime my dear..
ReplyDeleteterima kasih atas perkongsian resepi coklat. akak memang tengah mencuba nak buat coklat ni. thanks yer dik.
ReplyDeleteterima kasih atas perkongsian resepi coklat. akak memang tengah mencuba nak buat coklat ni. thanks yer dik.
ReplyDeleteSelamat mencuba...sye tidak pandai sgt..tp kalau menjadi alhamdulillah.. Happg cooking k.
Delete