Pages

Wednesday, May 16, 2012

Sorai de' Roti Jala


   Assalamualaikum semua. Lama rsnye tak blogging..mencari-cari idea sbenarnya, Sementara menunggu mlm..sye cuba tgk2 resipi dlm internet. Taip ayam dan search..klua list ayam goreng, ayam msk halia, ayam msak merah ...cari2 lagi... Aahah!..roti jala dan kari ayam..hehe terliur lak baca. Bahan2 ade je kat dapur..menarik2..

   Honestly mmg  tak pandai bancuh adunan roti jala nie..tapi thanks pd tuan punye resipi aishiteru81@myresipi.com sye cube dan sgt menjadi. Tak perlu minyak tuk pan dan tak perlu terbalikkan roti jala tuk masak bhagian ats..gebu sgt. Sye mmg puji bancuhan adunan ni. Sbb sye penah tgk makcik sye wat gebu cmni cuma bancuhan dia perlukan pengalaman..xdapat sye nk kongsikan lagi. Mmg berbaloi sgt cube..dan sye tgk feedback dr mereka yg mencuba pun sgt sukekannye..
   Roti jala dan  kari ayam mmg satu kombinasi yg mnyelerakan.sye de ubah skit bahan tuk masak kari..next time leh wat kari daging lak atau kari paru..cumanye kuah dia pekat skit. Oh kuah manis atau kuah durian pon sedap.. ermmm nyum nyum..best ni. Ok roti dah siap, kari pun dh msak..jemput2 lah kengkawan mencuba ye..



Roti Jala

Bahan-bahan:

  • 2 cawan air
  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 1/4 cawan minyak
  • sedikit pewarna kuning
  • sedikit garam

  • Cara-cara:
    1. Blend semua bahan-bahan untuk membuat roti jala. Pastikan tepung yang melekat didinding blender dihakis supaya semua adunan sekata.
    2. Tapis adunan tadi.
    3. Panaskan pan, kalau dah panas, terus mulakan menjala dengan membuat bulatan dan pusing2 hingga menjadi jala.
    4. Tunggu 1-2 minit, angkat ke pinggan dan lipat dan gulung. Tak perlu terbalikkan.
    * Tips : cuba lihat kepekatan bancuhan dengan menggunakan acuan jika ianya kluar menitik perlu tambah 1/4 cawan air lagi.

    Kari Ayam

    Bahan-bahan:

  • 7 ketul ayam (dibersihkan dan dibasuh dengan tepung gandum)
  • 4 biji bawang kecil
  • 2 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • sejemput asam jawa
  • 2 sudu serbuk kari
  • 1/2 sudu serbuk kunyit
  • 2 sudu  cili boh/serbuk cili
  • 1 biji kentang
  • 1 biji  cili muda             
  • 4 cawan santan pekat
  • 2 cawan minyak untuk menumis
  • sedikit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih (4 sekawan)
  • sedikit garam

  • Cara-cara

    1. Tumis 4 sekawan,bawang merah, bawang putih & halia yang dah ditumbuk.
    2. Bila dah naik bau, masukkan serbuk kari, cili boh/serbuk cili dan serbuk kunyit. Tumis sebentar dan masukkan ayam.
    3. Masukkan santan, sedikit asam jawa, kentang, cili muda dan garam secukup rasa. Tunggu mendidih dan sedia dihidang.

    4 comments:

    1. huhu...lupa bwk tempat sorai roti jala..skrg trend guna botol plastik sos 3 mata kan...maybe kena cari tu...huhu...the simplest...tapi kari tu yg tak brapa terer lg...

      ReplyDelete
    2. dik..someone hs suggested; y not u guna tin susu tebuk lubang or botol air..pun ok ma..u try make the curry..nice gak simple je.u baca bahan n cara..yg lain u serah pada hati.it sud be ok nye..hehe u pun dh biasa kan..masakan penuh kasih syg..bru perh!..try dear..

      ReplyDelete
      Replies
      1. ada t'pk mcm tu...tp takut dia flow cepat....what do u think...? tak ke...

        Delete
      2. Xlah dear sbb dia likat gak..but no hsrm klo u try kn..smua kena lalui pgalamn..mncuba adlh permulaan yg terbaik..gud luck..

        Delete